Maler, dyrerettighedsforkæmper, feminist og sufi

I 1869 blev John Gustaf Agelii, må Allah være hans sjæl nådig, født i Sala i Sverige. Det er dog ikke under dette navn at vi i dag husker ham. I 1890 skiftede han navn til Ivan Aguéli, og de fleste kender ham ved dette navn.

Da Ivan Aguéli konverterede til Islam tog han et nyt navn til sig. ‘Abd al-Hadi Aqhili blev hans muslimske navn. Shaykh ‘Abd Al-Hadi Aqhili, eller Ivan Aguéli, blev den første nogensinde til at være repræsentant for en sufi-orden i Vesteuropa. Han er ofte blevet kaldt Nûr ash-shamâl – Nordens lys.

Ivan Aguéli var på mange måder en speciel mand. Han elskede dyr og tog sig altid af de dyr der ikke kunne klare sig selv, eller som var blevet behandlet dårligt af mennesker. Det fortælles at, da han i en periode boede i Kairo, altid blev fulgt af en flok hjemløse katte. De fulgte ham hvorend han gik. For de var klar over at shaykh Ivan Aguéli var de svages beskytter. Både når det gjaldt dyr og mennesker.

Så shaykh Aguéli en uretfærdighed måtte han sige fra overfor den. Derfor var han også kendt som feminist, der kæmpede for kvinders ligestilling med mænd. Det var en hård kamp at føre i datidens Europa, men shaykh Aguéli fortsatte uanfægtet.

Om den svenske forfatter og maler August Strindberg sagde shaykh Aguéli:

“It is the landscape painter and the Impressionist that interests me, not the worshipper of Nietzsche, nor the idiot who claims that women are inferior to men.”

Denne specielle mand blev også en af de første vesterlændinge til at studere på Al-Azhar, det kendte universitet i Kairo, hvor han studerede arabisk og islamisk filosofi. Det var mens han boede i Kairo at han blev en del af shadhili-ordenen.

Denne store mand blev ikke altid forstået af sin samtid, og vi forstår ham heller ikke altid i dag. Eksempelvis skød og sårede han en spansk matador (tyrefægter), og nægtede under retssagen at give en undskyldning.

Shaykh Aguéli efterlod os dog med en vejledning til hvordan vi måske kan forstå mere om ham og hans liv:

Min konst skall en dag förklare mit livs excentriteter.

Jeg håber at jeg en dag, inshaAllah, får mulighed for at besøge The Aguéli Museum i Sala for at se nogle af denne mesters kunstværker.

Et par tankevækkende citater af shaykhen, må Allah gavne os med flere som ham:

You, on your part, seek a religion. I, a language.

Islam er vores religion, men Islam er meget mere end det. Det er måden vi udtrykker os på – det er vores sprog.

I long more than ever away from this damned Europe, to some primitive country, where it is very hot and very clear, and where polemics, dialectics, rhetoric, politics and Socialism are unknown diseases.

Hvad er det egentlig vi spilder vores tid med? Polemik og retorik? Eller ting der virkelig betyder noget?

Shaykh Ivan døde i en tragisk togulykke (dog har der været spekulationer om hvorvidt det var en ulykke eller et attentat) i Spanien i 1917.

Læs mere om Nordens lys, shaykh ‘Abd Al-Hadi Ivan Aguéli, må Allah være hans sjæl nådig, her og her.

Om shadhili tariqa kan læses mere her og her.

Jeg vil lade endnu et citat af shaykhen afslutte denne post. Det er noget enhver muslim burde tænke over hver eneste dag:

Amongst the Truths of our religion [Islam] is that the world is as Allah has wished it to be. Hence you should only demand perfection of yourself…

Reklamer

7 kommentarer

 1. Just a nobody said,

  april 5, 2008 hos 7:15 am

  Assalamu aleikum,
  Agueli er meget kendt i Sverige, men ikke desto mindre mangler han i den skandinaviske kulturkanon.

  Lad mig anbefale to glimrende bøger om ham, som også indeholder uddrag af hans billeder:

  Ivan Aguéli. Människan – mystikern – målaren af Axel Gauffin. Udgivet i Stockholm af Sveriges Allmänna Konstförening, 1940-41.

  Bogen er på over 300 sider, men det underlige er, at bogen stort set slet ikke nævner Aguelis forhold til islam. Igennem alle bogens sider bliver dette kun berørt meget overfladisk.

  Og en helt ny biografi:
  Ivan Aguéli af Prins Eugens Waldemarsudde, udgivet i Stockholm. 2006.

  Jeg vil klart anbefale denne bog, da den har fokus på det åndelige og i detaljer beskriver Aguelis forhold til religionsfilosofi, hans rejser og artikler, samt især hans omvendelse til islam og hans tilknytning til shadhili.

  Underligt nok er der blevet udgivet en roman om Agueli og hans liv. Det, der gør det interessant at læse fiktion ifb. Agueli, er at romanen delvist lægger sig meget tæt op ad Aguelis virkelige liv, men også er skrevet med udgangspunkt i sufi-filosofiske overvejelser, især om lysets betydning for kunsten. Romanen beskæftiger sig i øvrigt også en hel del med fortolkninger af Ibn Arabi.

  I øvrigt var Agueli ikke helt den første vestlige “sufist”; hans omvendelse til islam og indgangsport til sufismen startede med den svenske filosof og videnskabsmand Emanuel Swedenborg. Dette fremgår helt klart i mange af Aguelis breve, som nævner Swedenborg hele tiden.

  I april 1907 skriver Agueli om Ibn Arabi i et brev til veninden madame Huot: “Som konst och rörelse är det absolut samma sak som Swedenborg i dogm och analys.”

  Agueli sammenlignede altså Ibn Arabi med Swedenborg!

  Hvis man virkelig ønsker at fordybe sig i Aguelis tanker, bør man prøve at opspore en af hans manuskripter, som ikke er blevet udgivet. Det drejer sig om en bog om islamisk filosofi, hvori AGueli planlagde at sammenligne Swedenborg og Ibn Arabi. Manuskriptet er beskrevet af Agueli i et brev den 1.11. 1895.

  Den svenske imam Ahmed Valsan er måske den, der kender Agueli bedst. Valans far, som var rumænsk diplomat, blev nemlig initieret i en sufiorden af Rene Guenon, som var en af Aguelis elever!

 2. Helen Latifi said,

  april 6, 2008 hos 7:51 pm

  Salam aleikum bror

  En smuk blog mashallah.

  Men det kunne være godt hvis du havde kommentarboksen, så man kunne se hvor der blev kommenteret. 🙂

 3. sunnidk said,

  april 7, 2008 hos 10:52 am

  Wa alaykum asalam wa rahmatullahi wa barakatuh

  Just a nobody:

  Jazak Allahu kul khayr. Tusind tak for dit indlæg og dine henvisninger. Jeg har længe ledt efter mere materiale om Shaykh Aguéli, må Allah være ham nådig.

  Og tak for korrektionen om at shaykh Aguéli ikke var den første vestlige sufi.

  Helen:

  Tak, og i lige måde.

  Jeg har ikke så meget styr hvordan alt det med blogs fungerer, men mener du sådan en “recent comments”-boks ude i siden?

  Det vil jeg prøve, inshaAllah.

 4. sunnidk said,

  april 7, 2008 hos 10:54 am

  Hvis det var det du mente skulle det gerne virke nu.

  Tak for rådet 🙂

 5. gess said,

  april 7, 2008 hos 12:21 pm

  As’salamu Aleikum bror,

  Jeg er meget glad for at finde din blog og sogar på dansk 🙂
  Masha’Allah, du skriver megt flot 🙂

  søster gess

 6. Helen Latifi said,

  april 7, 2008 hos 9:22 pm

  Salam Sunni

  Ja mashallah – det ser smukt ud. Vi glæder os til at du skriver noget mere inshallah.

 7. sunnidk said,

  april 10, 2008 hos 1:39 am

  Wa alaykum asalam søster gess

  Jeg er glad for at du kan lide den al-hamdulillah.
  Tak for de pæne ord, må Allah belønne dig.

  Jeg har læst lidt på din blog, ser meget spændende ud mashaAllah.
  Og det er nogle gode videoer du har udvalgt. Jeg har lige set noget af ‘The Revolution will not be televised’, vil inshaAllah se resten i morgen.

  Sunnidk


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: